Fraktkostnad Sverige 59 SEK 

Inkl moms

Skötselråd för mattor från Classic Collection

Här hittar du information om hur du tar hand om din matta från Classic Collection. Vi har delat upp våra skötselråd baserat på materialet som mattan är tillverkad i för att göra det enklare för dig att hitta råd som passar just din matta.  Observera att vi inte rekommenderar kemtvätt på någon av våra mattor, kontakta alltid ett välrenommerat mattvätteri för tvätt av din matta.

 

Vi rekommenderar följande för alla våra mattor:

 • Använd mattunderlägg för att skydda både din matta och ditt golv. Detta mattunderlägg fungerar även som halkskydd.
 • Undvik att dra möbler fram och tillbaka över mattan.
 • Flytta eller dra aldrig i mattan medan möbler står på den för att förflytta den.
 • Använd möbeltassar och hjulskydd under soff- och bordsben.
 • Rotera mattan i rummet regelbundet så den slits jämnt.
 • Dammsug mattan på båda sidor och på golvet under mattan minst en gång i veckan. Använd aldrig borsten när du dammsuger och reglera ned styrkan på din dammsugare. Dammsug aldrig mattans kant/langett eller frans då den riskerar att skadas. Dammsug endast mattan medluggs.

Nedan följer specifika råd baserat på mattans material. Ovanstående information gäller för samtliga av våra produkter oavsett material eller vävteknik.

 

Skötselråd PET-mattor

 • Samtliga punkter angivna under rubriken "Vi rekommenderar följande för alla våra mattor".

Du som köpt en matta tillverkad i PET-yarn, det vill säga ett garn spunnet av återvunna PET-flaskor, ska tänka lite extra på följande:

 • Om mattan ligger utomhus under längre regnperioder behöver den hinna torka upp ordentligt mellan användningarna. Detta då fibern på sikt försämras om mattan inte hinner torka upp. Tänk på att även materialet under mattan kan behöva luftas för att inte ta skada av långa perioder med väta.
 • Förvara den torra mattan rullad och emballerad under perioder då den ej används. Vik aldrig din matta då detta kan skapa permanenta veck.
 • Utsätts mattan för salt eller klorerat vatten behöver den sköljas rent ordentligt med kranvatten med jämna mellanrum.
 • Mattan är ej maskintvättbar.
 • Om hörnet/kanten på din matta reser sig, blöt ned området och rulla mattan åt motsatt håll. Vänta i några minuter, rulla sedan ut mattan igen. Vid behov kan en tyngd lämnas på mattan under torktiden.
 • Bör ej användas på plast/vinylgolv då plast/gummi mot plast kan framkalla en kemisk reaktion - "migrering".

 

Fördelar PET-mattor

PET-mattor är tillverkade av PET-yarn som är en fiber där återvunnen plast från PET-flaskor spinns till garn. Detta gör mattan väldigt lätt att tvätta av om man skulle spilla på den och materialet tål både inne- och utomhusmiljö. Vi ser att mattan med fördel kan användas under exempelvis matbordet där man ibland kan spilla eller på uteplatsen för att mjuka upp din soff- eller sittgrupp. Jämfört med många andra material så bleks inte PET-yarn vilket gör att den kan ligga i starkt solljus utan att tappa sin färg. 

Nackdelar PET-mattor

Mattor tillverkade av PET-yarn kan börja ludda efter en tids användning (gäller ej flatvävda PET-mattor). Detta är helt normalt och materialets egenskap. I vissa fall kan även mattan bli nopprig, detta är också normalt och kan enkelt tas bort genom att använda en nopp-maskin eller försiktigt klippas bort med sax. Materialet kan tappa lite av sin lyster efter en tids användning. Mattor i PET-yarn kan upplevas som att den blir smutsig snabbare än en matta i naturmeterial, detta beror på att mattans fibrer är slutna vilket gör att smutsen hamnar på ytan och inte går in i mattans fiber.

 

Handla PET-mattor →

 

 

Skötselråd Tencel/viskosmattor

 • Samtliga punkter angivna under rubriken "Vi rekommenderar följande för alla våra mattor".

Du som köpt en matta tillverkad i viskos eller Tencel ska tänka lite extra på följande:

 • Mattan rekommenderas att lämnas in till fackman för impregnering innan användning. Mattor av viskos/Tencel kan ej vattentvättas och är känsliga mot all typ av väta. Spill lämnar fläckar. Detta gör mattan mindre lämplig att placera i kök och hall.
 • Det kan förekomma linjer eller veck som sträcker sig över mattans bredd när du rullar ut den. Dessa linjer är helt normala och är bara tryckmärken som orsakas av att mattan rullas under transport. De är inte permanenta och kommer gradvis att försvinna efter normal användning och regelbunden dammsugning.
 • Förvara aldrig din matta vikt eller vakumpackad, då mattan får permanenta vikväck och förstörs.

Då Tencel och viskos har lite olika för- och nackdelar har vi listat dessa separat. Ta reda på vilken av materialen just din matta är tillverkad i för att titta på rätt information.

 

 

Fördelar Tencel-mattor

Fibern Tencel är ekologiskt tillverkad i ett slutet kretslopp där inga kemikalier släpps ut i naturen. Detta har gjort att fibern har tilldelats "European Award for the Environment" för sitt hållbara tillverkningssätt. Detta tillverkningssätt gör även att materialet inte släpper ifrån sig fiber och därmed inte luddar vid normal användning. Mattor tillverkade i Tencel är mjuka och sköna att sätta fötterna på. Det är ett vackert material med lyster som ger mattan liv och dynamik. 

Nackdelar Tencel-mattor

Tencel är ett material som är mycket känsligt för väta och all typ av spill från vätska lämnar fläckar på mattan. Detta gör att vi inte rekommenderar att mattan används på platser där den utsätts för detta, exempelvis under matbordet eller i hallen. För att mattan ska hålla längre och behålla sin lyster bör den impregneras av fackman. 
 

Handla Tencel-mattor

 

 

Fördelar viskosmattor

Viskos är ett vackert material med lyster som ger mattan ett härligt skimmer. Mattor i viskos är väldigt mjuka och sköna att sätta fötterna på. 

Nackdelar viskosmattor

Bli inte orolig om din matta luddar. Dammsug mattan efter behov utan borste för att få bort överflödiga fibrer och efter en tids användning kommer luddandet att avta. Viskos är mycket känsligt för väta och all typ av spill från vätska lämnar fläckar på mattan. Detta gör att vi inte rekommenderar att mattan används på platser där den utsätts för detta, exempelvis under matbordet eller i hallen. För att mattan ska hålla längre och behålla sin lyster bör den impregneras av fackman.

 

Handla Viskosmattor


 

 

 

 

Skötselråd Ullmattor

 • Samtliga punkter angivna under rubriken "Vi rekommenderar följande för alla våra mattor".

Du som köpt en matta tillverkad i ull ska tänka lite extra på följande:

 • Exponera inte mattan för direkt solljus.
 • Ta alltid bort fläckar direkt när de uppstår. Mindre fläckar kan oftast tas bort med en fuktig trasa och galltvål eller diskmedel. Skumma upp medlet med ljummet vatten innan det appliceras. Tänk på att arbeta utifrån fläckens kant och in mot mitten för att inte sprida ut fläcken. Torka sedan försiktigt bort fläcken.
 • Lämna alltid in din matta till ett välrenommerat tvätteri för fackmässig plantvätt. Efter tvätt kan mattan i vissa fall bli ”bubblig” detta brukar försvinna efter användning.
 • Undvik kemtvätt i den mån det går då vätskorna torkar ut fibrerna.

 

 

Fördelar ullmattor

Ull är en mycket slitstark och naturligt smutssavisande fiber som passar att ha på de flesta platser i ditt hem. Ull innehåller höga halter av kväve vilket ger matterialet ett naturligt flamskydd. Tar du hand om din ullmatta på rätt sätt så har den oerhört lång livstid vilket gör att en matta i ull kan hålla över generationer. Ull är biologiskt nedbrytbart, lättskött och slitstarkt.

Nackdelar ullmattor

Ullmattor kan ludda, men detta är helt normalt och kommer att avta med tiden. 

 

Handla ullmattor


 

 

Skötselråd Polyestermattor

 • Samtliga punkter angivna under rubriken "Vi rekommenderar följande för alla våra mattor".

Du som köpt en matta tillverkad i polyester ska tänka lite extra på följande:

 • Feta fläckar som olja kan vara svåra att få bort från Polyester.
 • Ryamattor kan upplevas svåra att dammsuga.
 • Rotera mattan så slits den jämnt.

 

 

 

Fördelar Polyestermattor

Luddfria mattor som ej är känsliga för väta och fläckar. Polyestermattor har en fin lyster och ger ett lyxigt och mjukt intryck. Polyester är lätt att färga in vilket gör att färgerna ofta blir väldigt vackra och urvalet större. Polyestermattor är dessutom ofta plånboksvänliga.

 

Nackdelar polyestermattor

Svåra att rengöra på djupet (gäller ryamattor), behöver vändas eller skakas för att få bort smutsen som fallit ned i mattan. Fibern mattas ned med tiden och mattan kan förlora en del av sin glans på områden som utsätts för slitage.

 

Handla Polyestermattor

 

 

Skötselråd bomullsmattor

 • Samtliga punkter angivna under rubriken "Vi rekommenderar följande för alla våra mattor".

Du som köpt en matta tillverkad i bomull ska tänka lite extra på följande:

 

 

 

 

 

Fördelar Bomullsmattor

I tätt spunnet garn är bomull väldigt starkt. Bomull är ej statiskt.

 

 

Nackdelar Bomullsmattor

Bomull är högabsorberande vilket gör att bomullsmattor snabbt kan upplevas smutsiga. Bomull har inget naturligt flamskydd som tex ull.

 

Handla Bomullsmattor

 

Varje producerad Classic Collection matta skapar arbete och bidrar till att gamla hantverkstraditioner lever vidare. Mattorna tillverkas för hand, en och en, på vävstolar som enbart drivs av traditionellt hantverk. Ingen mekanisk hjälp finns att tillgå under vävningsprocessen vilket gör att storleken på din matta kan variera med +-5% mot den storlek som anges. Färgvariationer kan förekomma och är normalt, men vi gör vårt yttersta för att minimera detta. Tillverkningstekniken gör att fibrer och korta trådar kan krypa upp medan mattan lägger sig. Dessa kan enkelt klippas av eller dras igenom till mattans baksida.

Genom att vi valt att producera våra mattor för hand i Indien har Classic Collection också gjort ett medvetet val att omfamna den naturliga variation som följer denna process. Alla mattor vi producerar är certifierade med Care & Fair.

Maskinvävda mattor är mer benägna att upplevas som perfekta. Perfektion är inget Classic Collection eftersträvar. Vi älskar det unika – ingen matta är den andra lik och vissa små avvikelser i mönster, färg och storlek kan förekomma. Dessa avvikelser är det som gör Classic Collections produkter så personliga och unika.

 

 

Skötselråd Kuddar

Generellt rekommenderar vi kemtvätt på samtliga kuddar och kuddfodral. Kontrollera dock alltid tvättrådet på produkten innan tvätt. Tänk på att alltid tvätta kuddfodral ut och in vid maskintvättas.

 

Handla Kuddar

 

 

 

 

Skötselråd Plädar

Våra ullplädar kan tvättas i maskin - ullprogram 30 grader. Se tvättråd på pläd för mer info.

 

Handla Plädar

 

 

Skötselråd Överkast

Generellt rekommenderar vi kemtvätt på samtliga överkast. Kontrollera dock alltid tvättrådet på produkten innan tvätt.

 

Handla Överkast

 

 

 

 

 

 

Skötselråd Mässing & förnicklad mässing

 • Mässing utan skyddande lack måste putsas för att få bort fingeravtryck och smuts. Undvik vatten och putsa med trasa och metallputsmedel för att fräscha upp lystern. De flesta av våra produkter är lackerade för att skydda och bevara ytan. 
 • Förnicklad mässing torkas med fuktig trasa, torka sedan helt torrt. Milt rengöringsmedel kan användas. För att bevara den fina ytan skall sura medel / medel innehållande slipmaterial inte användas.

 

Handla Details

 

Produkter

Handla

Information