MATTOR

MATTOR FRÅN CLASSIC COLLECTION – hos oss hittar ni ULLmattor, VISKOSmattor, tencelmattor, bomullsmattor, jutemattor OCH även mattor av ÅTERVUNNA petflaskor.

Hos oss hittar du mattor för alla rum och storlekar, från den välkomnande dörrmattan, gångmattor i olika material och mått som passar lika bra i kök och sovrum. Vi har exklusiva viskos, tencel och bambusilkemattor för vardagsrum och sovrum. Slitstarka mattor i ull, tuftade, vävda och knutna, bomulls och jutemattor - alla handgjorda som passar i hemmets alla rum. De söta djurformade mattorna fungerar lika fint till barnrummet som på den lilla gästtoaletten. Köp mattor online eller hos våra återförsäljare.

Våra mattor på Classic Collection har alla ett etiskt tänkt genom hela tillverkningsprocessen där vi värna om miljön och folk som tillverkar och arbetar med våra produkter. Du kan läsa mer här.

MATTOR I OLIKA FORMER OCH FÄRGER

Classic Collection säljer mattor i olika storlekar och former, från 50x80 till 250x350 samt runda mattor i måtten 160-240 cm/diameter, det flesta mattor går även att specialbeställa i andra mått. Våra mattor finns i lång och kort lugg, både i bomull och ull. Vi håller våra mattor i en mjuk färgskala som vitt, beige, grått men har även blekta pasteller och andra accentfärger som brunt, svart och gröna toner som passar i det flesta Scandinaviska hem, vi har även ett brett utbud av kuddar och plädar för att komplettera din inredning i både sov och vardagsrummet. Det finns även ett stort utbud av gångmattor som passar perfekt i både köket och hallen, men även lika bra i sovrummet. Det runda mattorna gör sig väldigt bra under det runda matbordet men blir lika fin som en lekmatta i barnrummet.

CARE & FAIR MATTOR

På Classic Collection är vi måna om både planeten och människorna som lever här. För oss är det självklart att de människor som arbetar med våra mattor har bra arbetsvillkor och rättvisa löner. Precis som du, vill vi göra kloka och hållbara val för att inte belasta vår planet ytterligare. Så när du köper en matta från Classic Collection kan du känna dig säker att vi gjort allt vi kan för att välja hållbara material och processer. 

Classic Collection stödjer det Europeiska Mattinitiativet care-fair.org. De arbetar för att förbättra arbetsvillkoren för de många familjer runtom Indien, Pakistan och Nepal som arbetar med att väva mattor. Genom att stödja Care & Fair hjälper vi barn i dessa delar av världen att även få tillgång till utbildning och sjukvård.

Tillsammans med Care & Fair ger vi dig en möjlighet att handla slitstarka mattor med vetskapen att de leverantörer, vävare och hantverkare vi samarbetat med arbetar under säkra och rättvisa arbetsförhållanden. Samt att de material och processer vi använt är omsorgsfullt utvalda med jorden och människans bästa i åtanke.

KÖPA MATTA

Är det dags att köpa matta? Hos Classic Collection hittar du ett stort utbud av mattor för olika rum med varierande egenskaper. Att köpa matta från Classic Collection gör inte bara hemmet mer hemtrevligt. Våra mattor är etiskt tillverkade, handvävda, handtuftade eller knutna för hand och stödjer Care & Fair. Hos oss kan du hitta stora eller små mattor, runda eller avlånga och mycket mer. Kanske behöver du köpa en matta till balkongen eller terrassen? Exklusiva viskos/silkesmattor i Tencel för ditt finrum? Vi har alltså mattor i alla former för alla typer av utrymmen. Dessutom är det enkelt att köpa mattorna online med våra korta leveranstider. Vi finns här när du behöver en ny matta. Är du osäker på vilken matta som passar dig och ditt hem? Tveka inte på att höra av dig för att bli inspirerad och vägledd via våra professionella medarbetare.

HOS CLASSIC COLLECTION KAN DU KÖPA ALLA TYPER AV MATTOR

Vi vill att våra kunder ska leva stilsäkert, hållbart och etiskt. Därför kan du köpa mattor för alla olika hem och stilar i vårt breda utbud. Oavsett om du bor stort eller litet kan Classic Collection erbjuda mattor som passar just ditt hem. Vi har allt från badrumsmattor till dörrmattor av högsta kvalitet. Behöver du specialmått hjälper vi gärna till. Våra produkter grundar sig i klassisk skandinavisk design och de senaste trenderna inom textildesign. Vad behöver ditt hem för matta? Hos oss kan du köpa badrumsmattor, barnrumsmattor, bomullsmattor, djurformade mattor, dörrmattor, gångmattor, luggmattor och Tencel-mattor som bidrar med exklusivitet och mycket mer. Vi har dessutom andra inredningsprodukter som matchar med våra mattor. Våra kunder erbjuds alltså helhetslösningar som tar alla typer av rum till nästa nivå - där mattan står i fokus.

KVALITET ÄR VIKTIGT NÄR DU SKA KÖPA MATTA

När du ska köpa en matta är det viktigt att tänka på kvaliteten. Många gånger lönar det sig att lägga lite extra pengar på en matta som håller under många år framöver. Istället för att byta matta med jämna mellanrum kan en matta av kvalitet alltså hålla i tiotal år. Dessutom slipper du att mattan luddar eller trådar om du väljer en produkt av hög kvalitet. En fördel med Classic Collection är att vi enbart erbjuder mattor av högsta kvalitet. Vi jobbar även för att säkerställa att de hantverkare, värvare, leverantörer och våra anställda arbetar under rättvisa och säkra förhållanden. Att köpa mattor av oss innebär helt enkelt att du automatiskt bidrar till en bättre värld där människor och miljö mår bra.

Viktigt att tänka på vid köp av matta

  • Välj kvalitet
  • Välj rätt storlek (en för liten matta i ett stort rum kan ge ett tråkigare intryck)
  • Tänk på hur mattan kommer att användas. Ibland kan det vara nödvändigt att fundera på vilket material som lämpar sig bäst för den specifika mattan och dess syfte
  • Tänk på att mattan kommer att vara en del av den övriga inredningen. Ta hjälp om du är osäker på vilken matta som passar det specifika rummet.
  • Anpassa mattan efter rummets övriga möbler
  • Välj rätt färger och eventuella mönster som passar med den övriga inredningen
  • En matta för köket bör med fördel vara enkel att tvätta
  • Mjuka mattor bidrar till komfort och skönhet
  • Välj en matta som DU gillar. Det är trots allt du som kommer att leva med mattan och ska därför vara nöjd

SMÅ MATTOR, STORA MATTOR OCH RUNDA MATTOR

Classic Collections etiskt tillverkade, handvävda och hand-tuftade mattor stödjer Care & Fair. Här hittar du stora mattor, små mattor och runda mattor som passar mattor för alla rum och behov. Köp matta till balkong och terass, exklusiva viskos/silkemattor i Tencel för finrummet. Slitstarka mattor i ull, tuftade, vävda och knutna - alla handgjorda. Söta djurformade mattor till barnrummet samt köksmattor i olika färger och mönster, både stora och små. Köp mattor på nätet hos Classic Collection eller hos våra återförsäljare.

HANDGJORDA MATTOR MED UNIKA MÖNSTER

Här hittar du ett brett sortiment av mattor med spännande mönster, som klassiska zebra mönster och mattor med vårt unika Key mönster. Vi har mattor som passar perfekt i vardagsrummet, sovrummet, hallen eller i badrummet. Här finns eleganta mattor med goose eye mönster och marockanska mönster som blir en fin inredningsdetalj i rummet. Förändra ditt hem med en matta som matchar dina möbler. Mattor med mönster kan framhäva färgerna i ett rum och ger en inbjudande känsla. Matcha din nya mönstrade matta med kuddar, plädar och överkast från Classic Collection.

Läs mer
Stäng

@classiccollection.se

Låt oss inspireras av ditt hem, tagga dina bilder @classiccollection.se

Storlek

Material

Färg

Form

Vävteknik

Skapandet av en matta

Classic Collections mattillverkning sker i Norra Indien, andra länder som har stor mattillverkning är Iran, Afghanistan, Pakistan, Nepal och Kina. Oavsett land så är produktionsprocessen till färdig matta ungefär densamma. Det börjar såklart med uppfödning av får. För att kunna göra en matta av ullen behöver du sedan klippa, tvätta, sortera, kamma, snurra och eventuellt färga ullen. Beroende på vilken typ av matta du vill skapa behöver ullen torka och lagras på olika sätt. För att påbörja skapandet av mattan ska ullen sedan konstrueras fast i en knutvävstol. Knutvävstolar för tillverkning av mattor ser olika ut beroende på region. De kan vara i trä eller metall och användas antingen vertikalt eller horisontellt.

Nu är den nya mattan på god väg att komma till liv, i händerna på skickliga hantverkare som i generationer inte gjort annat än tillverka mattor. Mönster designas och ritas. Nuförtiden utvecklas de flesta mönster efter tycke och trender från västvärlden, men det tillverkas fortfarande många mattor utifrån de traditionella mönster som funnits i århundraden. 

Textilväv, varp och väft, består till största delen av ull-, bomulls- eller sidengarn. Efter att mattan har knutits i knutvävstolen utifrån ett förbestämt mönster klipps den ut från knutramen, och så är ändarna och sidorna klara. Detta följs av klippning, tvättning, töjning och torkning av mattan. För vissa mattor krävs även "skulptering" av mattan, det betyder att mönstret "lyfts ut" med hjälp av sax.

Alla Classic Collections mattor genomgår noggranna inspektioner innan mattorna skickas vidare till oss i Sverige. Mattorna är handgjorda och unika i sitt slag, inget annat identiskt exemplar existerar. Vi är djupt övertygade om att varje matta, berättar en unik historia. En historia om skickligt hantverk från andra sidan världen, ett objekt som andas generationer av fingerfärdighet och som finns i varje matta vi säljer på Classic Collection. 

 

Mattprover 

Hos oss på Classic Collection har du möjlighet att beställa hem mattprover. Det är ett bra sätt för att du ska kunna få en bättre bild av hur mattan kommer att upplevas i just ert hem. Vi rekommenderar att prova hur mattan ser ut i ett rum under olika tillfällen på dagen då ljuset kan vara annorlunda på morgonen i ett rum och färgen på mattan kan upplevas helt annorlunda kvällstid i samma rum. Så att beställa hem en eller flera mattoprover för att få den fulla upplevelsen av mattan är en väldigt god idé och gör att förutsättningarna att göra rätt val från början blir lättare. Det kan vara väldigt svårt att välja mattor online och det är alltid lite omständigt att returnera skrymmande produkter. Med ett mattprov får du möjlighet att uppleva mattans unika historia i din hand och känna hur materialet känns under dina fötter i ditt hem. Vi erbjuder fri frakt på alla ordrar över 500 kr och vi jobbar med snabba leveranser på 1-2 dagar. Du kan läsa mer om detta under våra köp- och leveransvillkor. 

 

Mattornas färger, former & material

En matta kan skapa ett alldeles unikt uttryck i ditt hem beroende på dess färg, form och material. En enfärgad rektangulär matta skapar ett väldigt klassiskt uttryck, lägg till en lugg eller fransar och du har plötsligt ett mer elegant uttryck. En rund matta skapar gärna en lekfull och ombonad känsla och gör sig perfekt i till exempel hallen eller barnrummet. En rund matta i en dov färg gör sig fint under det runda matsalsbordet, addera ett mönster och du har en matta som verkligen utstrålar karaktär. 

Den långsmala mattan i sin klassiska utformning gör sig fint i en hall. Den påminner om uppvaktning och förknippas gärna med den röda mattan som rullas ut för de mest firade personerna vid speciella tillfällen. Lägg en långsmal matta i din hall för att få dina gäster att känna sig extra välkomna. Mot ett mörkt stengolv passar en naturvit eller färgstark långsmal matta med fransar, medan ett ljust trägolv kompletteras fint av mönstrad långsmal matta. Vi har ett brett sortiment av mattor till gångar och hallar.

 

Populära mattor

Om du är på jakt efter en trendig matta så har du hittat rätt. På Classic Collection kan du hitta både klassiska och trendiga mattor till alla dina rum. Vi har ett stort brett utbud av material att välja på som bomull, ull, viskos, tencel och jute.

Vi har långluggade ullmattor som direkt skapar en hög mysfaktor och en väldigt inbjudande och omfamnade känsla i till exempel ett vardagsrum. Eller varför inte lägga den mjuka luggmattan i sovrummet så att dina fötter landar i det mjuka himmelriket direkt på morgonen när du kliver ur sängen? Dessa mattor kan kräva lite mer underhåll och behöver vädras och dammsugas oftare för att hålla sig fräscha och behålla sitt fluffiga utseende.

En annan populär produkt är våra handgjorda ullmattor med vackra detaljer som skapar ett harmoniskt och modernt uttryck. En ullmatta är väldigt praktisk då den är, smutsavvisande, lätt att rengöra och väldigt slitstark. På Classic Collection har vi många olika ullmattor att välja emellan, både med kort och lång lugg och olika mönster och klippningar. Titta gärna på vår storsäljande favorit Merino som finns i flera färger och utföranden.

Våra viskosmattor är tillverkade av reganatfiber så som viskos och bambusilke. En matta i viskos är ett mycket bra alternativ för dig som vill skapa en lyxig och stilren hotellkänsla i ett sovrum t ex. Mattans mjukhet gör att rummet känns ombonat och ger en lyxiga känsla att gå på, och kan även ge en ljuddämpande effekt. Viskosmattans färgskiftningar gör att den kan uppfattas olika i färg beroende på hur ljuset faller eller från vilket håll man tittar. Därför är det bra att ta både ljussättningen i rummet samt ljusinsläpp utifrån i beaktning när du väljer färg på din matta

 

Därför är mattor viktiga för helheten

Mattan i rummet är inte bara skön att gå på, den är skön för helhetsintrycket och helhetskänslan av rummet. Föreställ dig ett vackert inrett vardagsrum med krispigt, vita soffmöbler. Gardiner i linne som faller i mjuka veck från en takskena. Mellan sofforna står ett glasbord med vackra snittblommor i en stor vas. Och under bordet ett kalt golv. Visualisera nu samma vardagsrum men med en stor, långluggad matta i créme som sträcker sig utanför hela möblemanget, som ramar in sittytan och bjuder in till att sitta ned.

En matta säger mer om din personlighet och din stil än vad din soffa gör. För i valet av matta har du möjlighet att ta ut svängarna och göra djärvare val än vad man i regel gör med en soffa, eller annan stor möbel. På Classic Collection har vi mattor till dig som vill sticka ut och göra ett statement, men vi har också mattor till dig som föredrar att inreda ditt hem i färger som går ton-i-ton. 

 

Mattor och kultur

Vad har mattan för roll i andra länder och är mattan mer än bara en inredningsdetalj? Mattan är en viktig komponent i hemmet i de allra flesta länder världen över. I vissa länder är den till och med så pass viktig att man valt att inreda vartenda golv med heltäckningsmatta - även i badrummet. Ja, britterna är tokiga i sina mattor och i de allra flesta brittiska hem hittar du en kortluggad heltäckningsmatta i varenda rum, badrummet inkluderat. Detta kan tyckas märkligt för oss i Sverige, men heltäckningsmattan i Storbritannien har delvis använts för att bibehålla värmen i de kalla tegelhusen med englasade fönster och bristfällig isolering. 

En annan matta av stor betydelse är såklart den persiska mattan. Den persiska mattan har sitt ursprung i Persien och de äldsta orientaliska mattorna som återfunnits härrör från 1400-talet. De mest kända persiska mattorna är medaljongmattor med klassisk central komposition och växtornament, blomstermattan med spiralformiga rankor och palmettblommor samt flormattan. Världens mest berömda persiska matta är Ardabilmattan. Den finns på Victoria & Albert museet i London idag och är den enda persiska mattan från 1500-talet som är signerad och daterad. Den här enastående mattan beställdes av en berömd shah till en moské och gick sedan i arv och bevarades ändå tills den omhändertogs av museet. 

Även i europeiska hem har mattor varit ett välkommet inslag sedan 1000-talet. Ett land som producerat många kända mattor är Italien. De italienska mattorna har ofta intrikata och färgstarka mönster, de är dyra men otroligt vackra. Även Spanien och Frankrike har tillverkat egna mattor. Man har hittat mattor ifrån Spanien så tidigt som 900-talet och Frankrike började producera mattor på uppdrag av Henrik IV i början av 1600-talet. Mattor har funnits i våra hem, både som en statussymbol och som ett sätt att överleva, i tusentals år. 

Oavsett vart man befinner sig i världen finns det en matta av stor betydelse för någon. Antingen för en hantverkare vars levebröd beror på det, en intendent på ett museum vars mest sedda objekt är en tusen år gammal matta. 

Läs mer
Stäng
Populära produkter i underkategorierna

Produkten har blivit tillagd i varukorgen