Hitta rätt mattstorlek och placering

När du letar efter en passande matta till hemmet så är storleken något av de avgörande besluten. Rätt matstorlek kan göra stor skillnad för hur du uppfattar rummet och helheten. På samma sätt behöver du fundera på vart du ska placera mattan. Är det bättre under hela möblemanget eller delar av det?

Först kommer storleken på rummet avgöra hur du kan möblera och därefter också hur du kan placera mattan. Därefter komme det vara enklare att hitta rätt mattstorlek när man har möblemanget klart för sig innan. En grundregel är att det är bättre att välja en stor matta än en liten, då en underdimensionerad matta lätt försvinner i rummet, men samtidigt kan en för stor matta ta över för mycket. Här får du tips på storlek och placering beroende på vilket rum och möblemang du har.

 


 

Matta till vardagsrum

I stora drag är det möblemanget tillsammans med storleken på rummet som påverkar mest vilken mattstorlek som i slutändan kommer att kännas bäst. Genom att tejpa upp möblemang på golvet hemma får du en klarare bild hur det kommer se ut innan du handlar.

I vardagsrummet är en tumregel att samtliga möbler ska stå med minst två ben på mattan för att rama in möblemanget och på så sätt skapa helhet. Detta är extra passande för ett litet till mellanstort vardagsrum där man möblerar mot en vägg. Mattan hjälper då till att skapa en fin inramning som ”ett rum i rummet”.

I ett större vardagsrum där man möblerar mer fritt kan ett bra val vara att skaffa en stor matta där samtidiga möbler står placerade på mattan. Detta skapar en generös och inbjudande känsla.

 

Till vardagsrumsmattor

 

 


 

 

Matta till kök

Vart ska mattan ligga? I ett rum där det finns bord och stolar rekommenderas det att placera mattan under matbordet. Då är det viktigt att ha generös rymd från bordskant så att man enkelt kan dra ut stolarna utan att de fastnar. Mattan bör sticka ut ungefär 60-90 cm från bordets kanter. På liknande sätt kan du tänka med utomhusmatta med matgrupp på. Testa hemma att tejpa upp storleken på mattan runt middagsbordet – om du kan dra ut köksstolen, resa dig upp och fortfarande ha fyra stolsben kvar på mattan så är du hemma!

 

Till köksmattor

 

 


 

 

Matta till sovrum

I sovrummet rekommenderat att placera mattan under sängen. På så sätt ramar du in sängen som centralt möblemang och kan dessutom ha något skönt att sätta fötterna på något på kväll och morgon. Mattan kan placeras under en del av sängen där man utelämnar plats för sängbord att stå direkt på golvet. För en dubbelsäng i storleken 180x200cm så passar en matta i storlek 200x300cm.

Satsar man på en generös och lite mer lyxig känsla kan det vara värt att satsa på en matta som är större och då även sängbord kan stå placerade på mattan. För en normalstor dubbelsäng så passar en matta i storlek 250x350cm.

Ett alternativ till en stor sovrumsmatta är två gångmattor vid långsidorna av sängen. En passande storlek för detta är 80x200cm om mattan skall ligga under sängborden eller 80x150cm om mattan skall ligga framför sängbordet.

 

Till sovrumsmattor

 

 


 

 

Matta till barnrum

Hur ska man tänkta i övriga rum där möblemanget inte är mer självklart? På liknande sätt som i fallen ovan så kan det vara bra att placera mattan så att den får kontakt med möblerna och ramar in det möblemang som finns. Är du osäker på vad du ska välja kan du skissa upp det ovanifrån för att få en klarare bild om resultatet. Står du och väger mellan två storlekar är ofta en storlek större är föredra framför en mindre.

 

Till barnrumsmattor


Produkten har blivit tillagd i varukorgen