Hitta rätt mattstorlek och placering

När du väljer en matta till ditt hem är storleken en av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till. En rätt vald mattstorlek kan göra stor skillnad för hur rummet uppfattas och hur möblemanget känns sammanhållet. Det är också viktigt att fundera på var mattan ska placeras. Är det bättre under hela möblemanget eller delar av det?

Storleken på rummet är en avgörande faktor när du väljer möblemang och mattor. Det är också viktigt att tänka på hur du vill placera mattan i förhållande till möblemanget. När du har bestämt möblemanget kan du hitta rätt mattstorlek. En bra tumregel är att välja en stor matta i stället för en liten, eftersom en underdimensionerad matta lätt försvinner i rummet, medan en för stor matta kan ta över för mycket utrymme. Här får du tips på storlek och placering beroende på vilket rum och möblemang du har.

 


 

Vardagsrumsmatta

När det gäller att välja rätt mattstorlek för ditt vardagsrum är det viktigt att ta hänsyn till både möblemanget och storleken på rummet. Genom att tejpa upp möblerna på golvet hemma kan du få en bättre bild av hur det kommer att se ut innan du handlar.

En tumregel för vardagsrummet är att alla möbler ska placeras med minst två ben på mattan för att skapa en helhet och rama in möblemanget. Detta fungerar särskilt bra i ett litet till mellanstort vardagsrum där du möblerar mot en vägg. Mattan hjälper till att skapa en inbjudande och mysig känsla och ger en fin inramning som ett "rum i rummet".

I ett större vardagsrum där möblemang placeras mer fritt, kan en stor vardagsrumsmatta vara ett bra val. Genom att placera flera möbler på mattan skapas en generös och inbjudande känsla i rummet. Valet av matta beror också på personliga preferenser och inredningsstil.

 

Till vardagsrumsmattor

 

 


 

 

Köksmatta

Vart ska mattan ligga? När det gäller att placera en matta i ett rum med bord och stolar är det vanligtvis bäst att placera mattan under matbordet. Det är viktigt att ha tillräckligt med utrymme runt bordet så att du enkelt kan dra ut stolarna utan att de fastnar i mattan. En köksmatta bör sticka ut ungefär 60-90 cm från bordets kanter för att skapa en enhetlig och harmonisk känsla i rummet. Detta gäller också för utomhusmattor med matgrupper. En bra tumregel är att tejpa upp storleken på mattan runt middagsbordet hemma och se till att du kan dra ut köksstolarna, resa dig upp och fortfarande ha fyra stolsben kvar på mattan. På så sätt är du säker på att mattan passar perfekt och ger både stil och funktion till ditt rum.

 

Till köksmattor

 

 


 

 

Sovrumsmatta

När du placerar sovrumsmatta är det bäst att placera den under sängen för att rama in sängen som det centrala möbelstycket. Det ger också en mysig och bekväm yta att sätta fötterna på när du kliver ur sängen på morgonen eller går till sängs på kvällen. Mattan kan placeras under en del av sängen där du utelämnar plats för sängborden att stå direkt på golvet. För en dubbelsäng i storleken 180x200 cm passar en matta i storlek 200x300 cm.

För att skapa en mer generös och lyxig känsla i ditt sovrum kan du välja en större matta som rymmer både sängen och sängborden. För en normalstor dubbelsäng är en matta i storlek 250x350 cm ett bra val. Det gör att du kan placera sängborden direkt på mattan och skapa en enhetlig känsla i rummet.

Ett alternativ till en stor sovrumsmatta är två gångmattor vid långsidorna av sängen. En passande storlek för detta är 80x200cm om mattan skall ligga under sängborden eller 80x150cm om mattan skall ligga framför sängbordet.

 

Till sovrumsmattor

 

 


 

 

Barnrumsmatta

När det gäller att välja en matta till ett barnrum är det viktigt att tänka på funktionalitet och säkerhet. En mjuk och slitstark barnrumsmatta är ett bra val för ett rum där barnen leker och spenderar mycket tid på golvet. Placeringen av mattan beror på möbelarrangemanget i rummet. En bra tumregel är att placera mattan så att den får kontakt med möblerna och ramar in det möblemang som finns.

Om du är osäker på vilken storlek du ska välja kan du skissa upp rummet från ovan för att få en bättre bild av resultatet. När du väljer mellan två storlekar är det oftast bättre att välja den större storleken, eftersom det ger mer utrymme för barnen att leka och röra sig fritt på mattan. Säkerheten är också viktig att tänka på, så se till att välja en matta som inte är för halkig eller som kan orsaka några andra faror för barnen.

 

Till barnrumsmattor


Produkten har blivit tillagd i varukorgen