Mattguide - Välj rätt storlek på mattan.

En matta som ramar in möblemanget gör rummet komplett. En matta bidrar med värme, färg och ljuddämpning. Vår mattguide nedan hjälper dig att hitta en matta i rätt storlek och material. En underdimensionerad matta försvinner i rummet och skapar en rörig känsla. En matta som är alldeles för stor kan istället ta över, grundregeln är dock att det alltid blir bättre med en stor matta än en som är för liten.

 

En stor och mysig matta att sätta fötterna på när man stiger upp. På bild matta Cloudy i beige.

Matta Kerala i slitstark Jute under ett rymligt matbord med plats för många gäster.

En stor matta i vardagsrummet rymmer både soffa, bort och puffar eller fåtölj. Mattan ramar in möblemanget och skapar en helhet.

 

Välj rätt matta till vardagsrummet.

När man väljer matta till vardagsrummet bör man bortsett från storleken på mattan även fundera på vilket material som passar bäst. Är det ett rum som används dagligen, finns det småbarn eller djur i hemmet eller äter ni kanske i soffan? Då passar en matta i ull bäst. Ullmattor är smutsavvisande och slitstarka och fläckar går ofta att få bort med en fuktig trasa och lite galltvål. Dessutom är många ullmattor vändbara. Är det ett elegantare vardagsrum som bara används vid speciella tillfällen och inte utsätts för så mycket slitage så kan en matta i viskos eller Tencel passa bra. 

Classic Collection Mattguide - matta till vardagsrum

Matta under soffbordet.

I den här miljön ligger en liten matta 170x230cm. Mattan ligger bara under soffbordet och känslan kan bli spretig och rörig. Den här storleken på matta lämpar sig bäst i ett lilet rum. Bilden ovan visar matta Zebra i färgen Tapue/Grå.

Classic Collections mattguide - stor matta till vardagsrum

Matta under del av möblemang.

Den perfekta mattan för ett mellanstort vardagsrum där man möblerar mot vägg. Grundregeln här är att samtliga möbler står med minst två ben på mattan. Man får en helhet och ett rum i rummet. Hela möblemanget ramas in fint av mattan.  Bilden ovan visar matta Zebra i färgen Tapue/Grå.

Classic Collection mattguide - Stor matta till vardagsrum

Matta under hela möblemanget.

I ett stort vardagsrum där man möblerar fritt i rummet passar en stor matta bäst hela möblemanget står placerade på mattan. En lyxig salongskänsla infinner sig i detta rum.  Bilden ovan visar matta Zebra i färgen Tapue/Grå.

 

Välj rätt matta till köket/matrummet.

När man väljer matta till köket eller matrummet bör man tänka praktiskt, det är viktigt att välja både rätt storlek och rätt material. En bra köksmatta ska vara slitstark och gärna vändbar om det är ett kök/matrum som används dagligen. Materialmässigt är ull och pet yarn de bästa materialen. Mattan bör sticka ut 60-90cm utanför bordets kanter.

Liten matta under runt bord.

En för liten matta under matbordet gör att stolarna inte kan dras ut helt utan att fastna i mattkanten. Bilden ovan visar matta Paris Beige rund.

Mellanstor matta under runt bord.

En mellanstor matta under det runda matbordet, alla stolar kan dras ut och ändå stå med alla ben på mattan. Dock är det inte mycket marginal kvar till mattkanten och man får inte samma fina inramning av matgruppen som när man går upp ytterligare en storlek. Bilden ovan visar matta Paris Beige Mountain View rund.

Stor matta under runt bord.

En stor matta under det runda matbordet gör att alla stolar kan dras ut helt och ändå ha marginal till mattans mattkant. Man får en fin inramning av matgruppen. Bilden ovan visar matta Paris Beige rund.

Classic Collections mattguide - matta till matbord

Liten matta under matbord.

En för liten matta under matbordet gör att stolarna inte kan dras ut helt utan att fastna i mattkanten. Mattan ser pluttig ut och man får ingen rumskänsla. När stolen är helt utdragen ska alla fyra stolsben stå på mattan för bästa resultat. Mattan bör dessutom vara tillräckligt lång för att placera stolar på kortändarna av bordet, även dessa stolarska kunna dras ut helt och fortfarande stå med alla ben på mattan. Bilden ovan visar matta Akita Natural.

Classic Collections mattguide - rund matta till matbord

Mellanstor matta under matbord.

En mellanstor matta under matbordet passar bättre än en liten matta, nu kan stolarna dras ut och fortfarande stå med alla fyra ben på mattan. Dock kan inte stolar på kortändarna av bordet användas utan att fastna i mattkanten. Bilden ovan visar matta Akita Natural.

Classic Collections mattguide - rund matta till matbord

Stor matta under matbord.

En stor matta under bordet ramar in matgruppen och skapar en fin rumskänsla. Alla stolar kan dras ut helt och det finns fortfarande gott om marginal till mattkanten. Dessutom kan man placera stolar på bordets kortändar och även dessa kommer kunna dras ut utan att fastna i mattkanten. Bilden ovan visar matta Akita Natural.

 

Välj rätt matta till sovrummet.

I ett sovrum kan man i stort sett ha vilken matta man vill då slitaget normalt är minimalt. En luggmatta i ull, viskos eller tencel upplevs mysigt och inbjudande, dessutom är de väldigt mjuka att sätta fötterna på när man kliver ur sängen. Nedan följer tre förslag på olika storlekar och placering, en stor matta passar oftast bättre än en liten. Alternativet till en matta som placeras under sängen är att lägga två gångmattor på sidorna av sängen. Passande storlek för detta är 80x200cm om mattan skall ligga under sängborden eller 80x150cm om mattan skall ligga framför sängbordet och bort mot fotändan på sängen.

Liten matta under sängen.

En för liten matta under sängen ser pluttig och malplacerad ut. Bilden ovan visar matta Velvet Tencel i färgen Nougat.

Classic Collections mattguide - viskosmatta I sovrum

Matta under del av sängen.

Här visas en matta i storlek 200x300cm under en dubbelsäng i storleken 180x200cm. Det här alternativet passar i ett normalstort sovrum. Mattan går inte ända in under sängen utan det finns plats att ställa sängborden direkt på golvet. Säng samt sängbord ramas in fint av en matta i den här storleken. Bilden ovan visar matta Velvet Tencel i färgen Nougat.

Matta under hela sängen.

Ovan visas en matta i storlek 250x350cm under en dubbelsäng i storleken 180x200cm. Det här valet av matta passar i det stora sovrummet och i sovrummet där en lyxig hotellkänsla önskas. Sängborden placeras på mattan eller fästes på vägg. Säng och sängbord är fint inramade av mattan. Bilden ovan visar matta Velvet Tencel i färgen Nougat.

Välj matta till barnrummet. 

Classic Collections mattguide - viskosmatta I sovrum

Rund matta i barnrum.

En rund matta mjukar upp och skapar en inbjudande känsla i barnrummet. I barnrum precis som i alla andra rum är en stor matta bättre än en liten, barn sitter ofta och leker på golvet så välj gärna en mjuk matta. En slitstark och smutsavvisande matta i ull som dessutom är vändbar håller sig ren och fin länge. Dessutom är den mjuk och skön. Här visar vi matta Merino i grå ull i storlek 200cm.

Rektangulär matta i barnrum.

En matta rektangulär matta i barnrummet är jättefint, även här är en stor matta bättre än en liten, snyggast är om den går in en bit under möblerna och inte ligger fritt i mitten rummet. Tänk praktiskt om du har småbarn, en vändbar matta i smutsavvisande ull är perfekt i ett barnrum. Ovan visar vi matta Merino Grey i storlek 170x230cm.

Classic Collections mattguide - matta till barnrum

Djurformad matta i barnrum.

En djurformad matta i tuftad ull skapar en lekfull känsla dessutom är den både mjuk och praktisk. Ull är smutsavvisande och kan lätt lämnas in för tvätt vid behov. Är rummet litet kan det räcka med en liten matta men i ett större barnrum kan man välja att lägga ut flera små mattor i olika former och mönster, perfekt för barn som vill leka "inte nudda mark"! Här visar vi matta Leopard i storlek 90x150cm.

Utomhusmatta under matgrupp.

En stor utomhusmatta under matbordet ramar in utegruppen och skapar en fin rumskänsla. Alla stolar kan dras ut helt och det finns fortfarande gott om marginal till mattkanten. Dessutom kan man placera stolar på bordets kortändar och även dessa kommer kunna dras ut utan att fastna i mattkanten.

Balkongmatta under matgrupp.

En gångmatta för utomhusbruk passar jättebra som balkongmattor. 

 

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen