CLASSIC COLLECTION MAGAZINE

Inredningstrender, guider & inspiration 

 

Välj matta till soffan

 

Visst kan det kännas klurigt att välja rätt matta men man kan göra det ganska enkelt för sig om man utgår från några snabba regler. En större matta är oftast mer tilltalande än en matta som är för liten i rummet. Mattan ska helst inte vara mindre än soffans bredd. Man ramar in möblemanget på ett väldigt fint sätt om både soffa och fåtöljer helt eller delvis står på mattan, det skapar ett "rum i rummet" känsla. 

Välja färg och stil på mattan

Har du mycket färger och mönster i rummet kan det kännas harmoniskt att välja en neutral, enfärgad matta, plocka gärna upp någon av rummets befintliga färger. I ett neutralt rum med lite färger och mönster söker man kanske motsatsen - en matta som tar för sig, en matta i skarp färg eller mönster. Plocka gärna upp färgen på mattan i andra detaljer som prydnadskuddarna i soffan eller kanske pläden som hänger över soffans armstöd.

Mörka, mustiga färger ger känslan av ett mysigt, privat utrymme medan ljusare färger gör att ett mindre utrymme upplevs större. Varma färger som rost, gult och brunt skapar en varm känsla medan kalla färger som blått och grått skapar lugn.

En matta med lång lugg eller en flatvävd matta skapar också olika uttryck i rummet. En långhårig matta upplevs mysig medan en flatvävd matta upplevs tidlös och ofta sober. Man bör alltså fundera på vilken stil man själv eftersträvar. 

Välja material på din nya matta

Utgå från hur din vardag ser ut i val av mattans material. Har du småbarn eller husdjur, är det ett rum som ofta används eller är det ett rum som endast används vid speciella tillfällen. Ett material som står sig bra både mot spill och slitage är i regel ull. Speciellt en vändbar ullmatta som givetvis har en längre livslängd och passar perfekt för barnfamiljen. Ullmattor är ocskå generellt sett enkla att rengöra från spill och smuts då den har en fet och smutsavvisande fiber. 

Till finrummet som inte används dagligen väljer vi gärna en lyxigare matta i viskos tencel eller bambusilke. Det är båda fibrer med en lyster och smidighet som lyfter lyxfaktorn i ett helt rum. Den här typen av mattor är också ursnygga i ett sovrum med matchande överkast och kuddar i sammet. Fibern har många fördelar så som Tencel-fibern ur miljösynpunkt då den framställs helt utan inverkan på miljön. Det är dock en känsligare fiber som vi får vårda med omsorg. 

Läs gärna mer om olika materials egenskaper och för-/och nackdelar. Våra skötselråd finner du här.

 

 

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen