Min matta luddar, är det normalt?

Det är normalt att mattor med lugg luddar, och det är inte ett tecken på att det är något fel på själva mattan. Luddning är en naturlig process som sker när fibrer lossnar från ytan av mattan under användning. Luddning är oftast mest påtaglig i början när mattan är ny även om de flesta luggmattor alltid kommer ludda.

 

För att försöka minska luddning kan du följa några enkla åtgärder:

 

1. Regelbunden dammsugning: Dammsug mattan regelbundet (utan borste/roterande munstycke) för att avlägsna lösa fibrer.

2. Skaka mattan: Om det är möjligt, ta ut mattan och skaka den lätt utomhus för att ta bort eventuellt överflödigt ludd.

3. Använd ett mattunderlägg: Placera ett mattunderlägg under mattan för att minska friktionen mellan mattan och golvet. Detta kan eventuellt hjälpa till att minska luddningen.

 

Min matta har solblekts, är det normalt?

Ja, det är normalt att mattor kan blekas av solen om de utsätts för direkt solljus under en längre tid. Solljus innehåller ultravioletta strålar som kan bleka färgämnen och material i mattan. För att minimera solblekning av din matta kan du överväga att använda gardiner, persienner eller fönsterfilm för att blockera eller minska den direkta exponeringen för solljus. Att rotera mattan regelbundet kan också bidra till att jämna ut eventuell solblekning så att den blir mindre synlig.

Om din matta redan har blivit solblekt finns det inte mycket du kan göra för att återställa färgen.

 

Jag har tvättat/kemtvättat min matta och den blev förstörd, vem bär ansvaret och vad ska jag göra?

 1. Kontakta tvättservice: Om du använde en professionell tvättservice för att rengöra din matta, kontakta dem omedelbart och informera dem om situationen. Fråga om de har någon försäkring eller ansvar i händelse av skador. Be om att få en skriftlig rapport eller dokumentation av skadorna.

 2. Kontakta försäkringsbolag: Om tvättservicen ansvarar för skadorna, kan de hjälpa dig att täcka kostnaderna för reparation eller ersättning. Kontakta ditt försäkringsbolag om det behövs för att påskynda processen.

 3. Dokumentera skadorna: Ta bilder av mattans skick före och efter tvätten eller kemtvätten. Detta kan vara till hjälp som bevis om det uppstår tvister om ansvaret.

Jag har spillt på min matta och fläcken går inte bort.

Att hantera fläckar på en matta kan vara en utmanande process, men det finns några steg du kan ta för att försöka ta bort fläcken. Här är några allmänna råd för att behandla fläckar på mattan:

 1. Handla snabbt: Ju snabbare du agerar, desto större är chansen att du kan ta bort fläcken helt.

 2. Dutta, inte gnugga: Använd en ren trasa eller pappershanddukar för att dutta bort så mycket av fläcken som möjligt. Undvik att gnugga eftersom det kan få fläcken att spridas.

 3. Använd rätt rengöringsmedel: Använd en rengöringslösning som är lämplig för typen av fläck du har. Till exempel, använd ett fettlösligt medel för oljebaserade fläckar och ett vattenbaserat medel för vattenbaserade fläckar.

 4. Testa rengöringsmedlet: Innan du applicerar rengöringsmedlet direkt på mattan, testa det på en liten och dold del av mattan för att se om det påverkar färgen eller materialet.

 5. Arbeta från kanten inåt: När du applicerar rengöringsmedlet, börja från kanten av fläcken och arbeta dig inåt. Detta hjälper till att förhindra att fläcken sprider sig.

 6. Använd försiktighet med kemikalier: Om du använder kemiska rengöringsmedel, följ noga anvisningarna på produkten. Skölj noga med vatten efter rengöring för att ta bort eventuella rester.

 7. Upprepa vid behov: Du kanske måste upprepa rengöringsprocessen flera gånger tills fläcken är helt borta.

 8. Om du har följt dessa steg och fläcken fortfarande inte går bort, eller om du är osäker på hur du ska behandla en specifik typ av fläck, kan det vara klokt att överväga att anlita en professionell mattrengöringstjänst. De har ofta specialutbildning och utrustning för att ta hand om olika typer av fläckar på mattor.

   

 

Mina möbler har lämnat tryckmärken som ej går bort

Tryckmärken på mattan, orsakade av möbler som har stått på samma plats under en längre tid, kan vara svåra att ta bort helt. Här är några steg du kan följa för att försöka minimera eller eliminera dessa märken:

1. Försök att återfluffa mattan: Använd en mjuk borste eller kam för att borsta försiktigt över de tryckmärkta områdena. Detta kan hjälpa till att återfluffa fibrerna i mattan och minska märkena.

2. Fukt och värme: Fukta det märkta området lätt med vatten, använd en frottéhandduk och ett strykjärn på lägsta värmeinställning. Placera handduken över det fuktade området och använd det varma strykjärnet för att försiktigt värma området. Detta kan hjälpa fibrerna att återgå till sin ursprungliga form.

3. Återfluffa med is: Placera isbitar i de tryckmärkta områdena och låt dem smälta helt. Efter smältningen, borsta försiktigt området med en mjuk borste för att återfluffa fibrerna.

4. Återplacera möblerna: För att undvika att tryckmärken återkommer, försök att regelbundet ändra möbelplaceringen på mattan. Detta hjälper till att jämna ut slitage på mattan över tiden.

5. Använd mattunderlägg: Placera mattunderlägg under möbler för att fördela vikten jämnt och minska risken för tryckmärken.

Det är viktigt att vara tålmodig när du försöker ta bort tryckmärken från mattan, och det finns ingen garanti för att de kommer att försvinna helt. Om tryckmärkena är mycket djupa och permanenta kan det vara nödvändigt att konsultera en professionell mattrengöringstjänst eller överväga att byta ut den skadade delen av mattan om det är möjligt.

 

Min matta glider/halkar  på golvet

Mattunderlägg: Använd mattunderlägg eller halkskyddsmattor under din matta. Dessa produkter är speciellt utformade för att förhindra att mattor glider på hårda golv som trä eller laminat. Se till att du väljer rätt storlek på underlägget så att det täcker hela mattan.

 

Hörnen på min matta reser sig

Här är några åtgärder du kan vidta för att få mattans hörn att ligga platt:

 1. Mattklämmor: Använd mattklämmor eller hörnklämmor som är speciellt utformade för att hålla mattans hörn på plats. Dessa är enkla att använda och hjälper till att undvika att hörnen rullar upp.

 2. Mattunderlägg: En rätt storlek mattunderlägg kan hjälpa till att hålla mattans hörn på plats. Placera underlägget under hela mattan för bästa resultat.

 3. Dubbelhäftande tejp: Använd dubbelhäftande tejp eller matttejp under mattans hörn för att fästa den på golvet. Tejpen kan hjälpa till att hålla hörnen platta och förhindra att de reser sig.

Pop ups

Klipp av tråden: Använd en sax eller kniv med rak klinga för att försiktigt klippa av den upphöjda tråden. Se till att du klipper den så nära mattans yta som möjligt. Var försiktig så att du inte skär i mattan eller skadar den omgivande väven.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen