TEPPICHE

TEPPICHE VON CLASSIC COLLECTION - WOLLTEPPICHE, VISKOSETEPPICH UND RECYCLING-TEPPICHE

Die Classic Collection bietet etisch produzierte Teppiche online an: Wollteppiche, Viskoseteppiche, Tencel-Teppiche, marokkanische Teppiche und Recycling-Teppiche. Hier finden Sie wundervoll fußschmeichelnde Teppiche für jeden Raum. Fußmatten für innen und außen, Teppiche für Balkon und Terrasse. Der exklusive Viskos-/Seideteppich aus Tencel für das Wohnzimmer. Robuste Teppiche aus Wolle, getuftet, gewebt und geknotet - allesamt handgefertigt. Die niedlichen Tier-Teppiche für das Kinderzimmer sowie Flur-/ Küchenteppiche in unterschiedlichsten Formen und Farben. Kaufen Sie Teppiche online bei unseren Händlern.

TEPPICHE UND UNTERSCHIEDLICHEN FORMEN UND FARBEN

Hier finden Sie Teppiche in unterschiedlichen Größen und Formen. Kleinere Teppiche in mehreren Farben, die gut in das Badezimmer passen oder gut als Fußmatte geeignet sind. Wir haben auch große Teppiche mit langen und kurzen Fransen oder auch weiche und schöne Teppiche für das Wohn- oder Schlafzimmer. Hier gibt es auch lange Teppiche, die perfekt in den Flur oder in die Küche passen. Die Teppiche sind in mehreren kräftigen Farben erhältlich, aber auch in neutralem Ton für einen klassischeren Einrichtungsstil. Wir haben auch eine Auswahl an runden weichen Teppichen in den Farben Beige, Grau und Weiß. Runde Teppiche machen sich prima im Kinderzimmer oder unter dem Esstisch. Kombinieren Sie Ihren Teppich mit stilvollen Decken, Überwürfen und Kissen von Classic Collection.

Mehr lesen
Schließen

@classiccollection.se

Lassen sie sich von Ihrem zuhause inspirieren und markieren sie ihre fotos auf @classiccollection.se

Größe

Material

Färg

Gestalten

Thecnique weben

Skapandet av en matta

Dagens mattillverkning sker till största del i Iran, Afghanistan, Indien, Pakistan, Nepal och Kina. Oavsett land så är produktionsprocessen från får till färdig matta ungefär densamma. Det börjar såklart med uppfödning av får. För att kunna göra en matta av ullen behöver du sedan klippa, tvätta, sortera, kamma, snurra och eventuellt färga ullen. Beroende på vilken typ av matta du vill skapa behöver ullen torka och lagras på olika sätt. För att påbörja skapandet av mattan ska ullen sedan konstrueras fast i en knutvävstol. Knutvävstolar för tillverkning av mattor ser olika ut beroende på region. De kan vara i trä eller metall och användas antingen vertikalt eller horisontellt.

Nu är den nya mattan på god väg att komma till liv, i händerna på skickliga hantverkare som i generationer inte gjort annat än tillverka mattor. Mönster designas och ritas. Nuförtiden utvecklas de flesta mönster efter tycke och trender från västvärlden, men det tillverkas fortfarande många mattor utifrån de traditionella mönster som funnits i århundraden. 

Merparten av innehållet i orientaliska mattor består av lammull eller siden. Textilväv, varp och väft, består till största delen av ull-, bomulls- eller sidengarn. Efter att mattan har knutits i knutvävstolen utifrån ett förbestämt mönster klipps den ut från knutramen, och så är ändarna och sidorna klara. Detta följs av klippning, tvättning, töjning och torkning av mattan. För vissa mattor krävs även "skulptering" av mattan, det betyder att mönstret "lyfts ut" med hjälp av sax.

Efter noggranna inspektioner anländer sedan mattan till basarer, eller skickas vidare för export. De mattor som skickas för export hamnar slutligen i våra butiker, handgjorda och unika i sitt slag. Inget annat identiskt exemplar existerar. Vi är djupt övertygade om att varje matta, från fåret till köparens golv, berättar en unik historia. En historia om skickligt hantverk från andra sidan världen, ett objekt som andas generationer av fingerfärdighet och som finns i varje matta vi säljer på Classic Collection. 

Hur väljer jag rätt matta?

Att välja rätt matta till rätt rum kan vara nog så svårt, och att köpa mattor online kan verkligen kännas som en utmaning. Hur kommer ljuset falla? Hur kommer den kännas? Hur blir storleken? Vår kundservice på Classic Collection står redo att ge dig all hjälp och vägledning du behöver. Vi guidar dig genom allt från populära trender till traditionell inredning. Vi har alla typer av mattor för att komplettera ditt hem - mjuka, fasta, enkla, komplexa, trendiga, klassiska, mönstrade eller enfärgade. 

Genom att kika i vår mattguide får du många bra tips och inspiration till vilken matta du ska välja. Du kan välja mellan slitstarka ullmattor, vackra viskosmattor, mjuka mattor i tencel, exotiska marockanska mattor och miljövänliga återvunna mattor. Alla våra mattor är handgjorda med yttersta noggrannhet och passion.

En ullmatta passar perfekt där ni vistas mycket då de är slitstarka, smutsavvisande och vissa även är vändbara. Mattor av ull är enkla att rengöra och tacksamma i rum som kök och matsal. I vårt sortiment hittar du ullmattor med både lång och kort lugg.

En viskosmatta kan du med fördel använda för att skapa en lyxig känsla. En matta av viskos med sin underbara yta att gå på gör sig perfekt i sovrummet. Vi har viskosmattor med skimrande fransar, glänsande inramning och vackra silkestrådar. Skapa en elegant känsla med våra viskosmattor.

Om du vill göra det lilla extra för miljön kan en tencel matta vara någonting för dig. Framtagen från eukalyptusträd och FCS-märkt kan du känna dig trygg i att din tencel matta är ekologisk och hållbar. Vi har många tencel mattor i olika utföranden för att skapa den perfekta harmonin i ditt vardagsrum eller sovrum. Gör någonting bra för miljön idag och lägg en vacker tencel matta i varukorgen.

I vårt breda sortiment av gedigna och etiska produkter finner du även marockanska mattor. Våra exotiska marockanska mattor återfinns i spännande mönster och material. Om du föredrar en enfärgad matta har vi även kuddfodral och puffar i marockanskt stuk vilket kan komplettera en enfärgad matta på ett stilrent sätt.

Mattprover 

Hos oss på Clarion Collection har du möjlighet att beställa hem mattprover. För att få den fulla upplevelsen av mattan är detta en väldigt god idé. Med ett mattprov får du möjlighet att uppleva mattans unika historia i din hand och känna hur materialet känns under dina fötter i ditt hem. Du kan se hur materialet skiftar i olika ljus och testa mattan i olika rum. Det kan vara väldigt svårt att välja mattor online och det är alltid lite omständigt att returnera skrymmande produkter. Med våra mattprover får du bättre förutsättningar att göra rätt val från början. Vi erbjuder fri frakt på alla ordrar över 500 kr och vi jobbar med snabba leveranser på 1-2 dagar. Du kan läsa mer om detta under våra köp- och leveransvillkor. 

Mattornas färger, former & material

En matta kan skapa ett alldeles unikt uttryck i ditt hem beroende på dess färg, form och material. En enfärgad rektangulär matta skapar ett väldigt klassiskt uttryck, lägg till en lugg eller fransar och du har plötsligt ett mer elegant uttryck. En rund matta skapar gärna en lekfull och ombonad känsla och gör sig perfekt i till exempel hallen eller barnrummet. En rund matta i en dov färg gör sig fint under det runda matsalsbordet, addera ett mönster och du har en matta som verkligen utstrålar karaktär. 

Den långsmala mattan i sin klassiska utformning gör sig fint i en hall. Den påminner om uppvaktning och förknippas gärna med den röda mattan som rullas ut för de mest firade personerna vid speciella tillfällen. Lägg en långsmal matta i din hall för att få dina gäster att känna sig extra välkomna. Mot ett mörkt stengolv passar en naturvit eller färgstark långsmal matta med fransar, medan ett ljust trägolv kompletteras fint av mönstrad långsmal matta. Vi har ett brett sortiment av mattor till gångar och hallar.

Populära mattor

Om du är på jakt efter en trendig matta för 2021 så har du hittat rätt. På Classic Collection kan du hitta trendiga och stilrena mattor till alla dina rum. 

Vi vill slå ett extra slag för långluggade mattor som direkt skapar en hög mysfaktor och en väldigt inbjudande och omfamnade känsla i till exempel ett vardagsrum. Eller varför inte lägga den mjuka luggmattan under sängen så att dina fötter landar i det mjuka himmelriket direkt på morgonen? Av praktiska skäl är kanske inte en långluggad matta optimal för vare sig barnfamiljen eller djurägaren. Men om man är beredd att investera i ett rejält fläckborttagningsmedel plus dammsuga lite oftare så är fluffiga och mjuka luggmattor verkligen någonting extra. 

En anan stor trend för 2021 är handgjorda ullmattor med vackra detaljer som skapar ett harmoniskt och modernt uttryck. En ullmatta är väldigt praktisk då den är lätt att rengöra och väldigt slitstark. På Classic Collection har vi många olika ullmattor att välja mellan. 

Givetvis är också viskosmattan otroligt populär 2021. Våra viskosmattor är tillverkade av reganatfiber så som viskos och bambusilke. En matta i viskor är ett mycket bra alternativ för dig som vill skapa en lyxig och stilren känsla och som behöver en förlåtande matta. Viskosmattans färgskiftningar gör den till en praktisk matta vad gäller fläckar och märken och lämpar sig därför perfekt i vardagsrummet, men även vid matsalsbordet. Tänk på att en viskosmatta varierar mycket i färg beroende på hur ljuset faller. Både ljussättningen i rummet samt ljusinsläpp utifrån behöver tas i beaktning. 

Därför är mattor viktiga för hemfriden

Mattan i rummet är inte bara skön att gå på, den är skön för helhetsintrycket och helhetskänslan av rummet. Föreställ dig ett vackert inrett vardagsrum med krispigt, vita soffmöbler. Gardiner i linné faller i mjuka veck från en takskena. Mellan sofforna står ett glasbord med vackra snittblommor i en stor vas. Och under bordet ett kalt golv. Visualisera nu samma vardagsrum men med en stor, långluggad matta i créme som går sträcker sig utanför hela möblemanget, som ramar in sittytan och bjuder in till att sitta ned.

En matta säger mer om din personlighet och din stil än vad din soffa gör. För i valet av matta har du möjlighet att ta ut svängarna och göra djärvare val än vad man i regel gör med en soffa, eller annan stor möbel. På Classic Collection har vi mattor till dig som vill sticka ut och göra ett statement, men vi har också mattor till dig som gillar att inreda ton-i-ton. 

Mattor och kultur

Vad har mattan för roll i andra länder och är mattan mer än bara en inredningsdetalj? Mattan är en viktig komponent i hemmet i de allra flesta länder världen över. I vissa länder är den till och med så pass viktig att man valt att inreda varenda golv med heltäckningsmatta - även i badrummet. Ja, britterna är tokiga i sina mattor och i de allra flesta brittiska hem hittar du en kortluggad heltäckningsmatta i varenda rum, badrummet inkluderat. Detta kan tyckas märkligt för oss i Sverige, men heltäckningsmattan i Storbritannien har delvis använts för att bibehålla värmen i de kalla tegelhusen med englasade fönster och bristfällig isolering. 

En annan matta av stor betydelse är såklart den persiska mattan. Den persiska mattan har sitt ursprung i Persien och de äldsta orientaliska mattorna som återfunnits härrör från 1400-talet. De mest kända persiska mattorna är medaljongmattor med klassisk central komposition och växtornament, blomstermattan med spiralformiga rankor och palmettblommor samt flormattan. Världens mest berömda persiska matta är Ardabilmattan. Den finns på Victoria & Albert museet i London idag och är den enda persiska mattan från 1500-talet som är signerad och daterad. Den här enastående mattan beställdes av en berömd shah till en moské och gick sedan i arv och bevarades ändå tills den omhändertogs av museet. 

Även i Europeiska hem har mattor varit ett välkommet inslag sedan 1000-talet. Ett land som producerat många kända mattor är Italien. De italienska mattorna har ofta intrikata och färgstarka mönster, de är dyra men otroligt vackra. Även Spanien och Frankrike har tillverkat egna mattor. Man har hittat mattor ifrån Spanien så tidigt som 900-talet och Frankrike började producera mattor på uppdrag av Henrik IV i början av 1600-talet. Mattor har funnits i våra hem, både som en statussymbol och som ett sätt att överleva, i tusentals år. 

En annan viktig aspekt är mattans betydelse inom religion. Den så kallade "bönemattan" som muslimer använder vid bön är en naturlig del av varje muslims packning. Bönemattan är en del av renlighetsritualen för muslimen där mattan utgör en avgränsning mellan den smutsiga marken och den bedjande. Dessa mattor är av stort sentimentalt värde för de bedjande och går ofta i arv. Vissa böne mattor innehåller en kompass för att visa riktningen mot Mekka, andra har ett mönster som visar riktningen. Dessa mattor är precis lagom stora för att den bedjande ska få plats och mattan värderas högt på grund av sina intrikata symmetriska mönster och motiv. 

Oavsett vart man befinner sig i världen finns det en matta av stor betydelse för någon. Antingen för en hantverkare vars leverbröd beror på det, en intendent på ett museum vars mest sedda objekt är en tusen år gammal matta, en muslim vars bönematta följer med på alla resor.. Eller om det är i ditt vardagsrum. Där du efter många om och men, äntligen lyckats hitta, den perfekta mattan.

Populära produkter i underkategorierna

Das Produkt wurde in den Warenkorb gelegt